Saturday, May 28, 2011

Friday, May 27, 2011

hairan? again?

saLam....

setiap kali aku nk login blog ini, mesti ERROR.. PAGE NOT FOUND.. hmm...




wasaLam...

Monday, May 23, 2011

Modern Daughter-in-Law



It is a myth that when a son gets married and a new daughter in law arrives in the family, everything changes. Some daughters in law are well trained and well mannered!!!! !. They don't come to change the family, they are there to............



The new wife was being welcomed at the husband's home in a traditional manner. As expected she gave a speech:

"My dear family, I thank you for welcoming me in my new home and family", she said "Firstly, my being here does not mean that I would want to change your way of life, your routine. No, I will never do that, never in a million years".

"What do you mean my child?" Asked the father in law.

"What I mean dad is (looking at her father in law):

Those who used to wash dishes must carry on washing them.

Those who used to do the laundry must carry on doing it.

Those who cooked shouldn't stop at my account, and Those who used to Clean should continue cleaning".

"Then what are you here for?" Asked the mother in law.

"As for me, my job is to entertain your son!"


hehehe ini aku ambil dari email aku.. haha best kn?


rasa2, demam lg lah..

saLam..



rasa2 nya, aku nk demam lah.. bukan aku mahu demam tapi, macam nk demam.. tekak dah sakit2 dah... badan pun panas2 dah.. mata pun rasa panas.. pernafasan pun panas.. huhu

ni mesti pasal hari sabtu lepas.. yelah, keluar masuk kereta yg guna aircon.. pastu berpanas pulak.. kena aircon lg.. harap2 dan aku berdoa agar anak ku balqis xkena demam.. biar lah aku seorang yg demam.. sekarang pun adik aku dan mak ku demam gak.. batuk2..

semoga kami cepat sembuh... aminnnnnnnn...


wasaLam...

Sunday, May 22, 2011

cantik betul ke plastik?

saLam...

sekarang jam dah 12.05am.. anak ku balqis, dah tido dah.. sejuk je hati bile tengok si balqis tdo.. ramai yg kata, muka balqis ni, macam muka husband ku sewaktu husband ku lg kecil.. hehe biasalah kan, kalau anak 1st perempuan, muka mesti ikut ayah dia, kalau anak 1st lelaki, mesti ikut muka ibu dia..



kali ini aku nak cerita lah ckit tentang kecantikan.. semua kaum wanita mesti mahu sentiasa kelihatan canatik kan? tapi, kecantikan tu, original ke plastik? kalau dah cantik tu, tak payah bubuh make up pun dah cantik.. tp, xkan xnak guna make up.. erm.. maksud aku, biar lah kita jaga ckit paras rupa kita.. walaupun xpernah pakai make up, biar lah guna moisturizer.. biar kasi kulit tu lembap ckup lah.. biar kulit halus.. kalau yang dah kahwin tu, berhias lah untuk suami.. supaya si suami tak jenuh nak tengok.. kalau dari bercinta sampai dah beranak masih jugak xpandai nak berhias, nanti suami boring pulak.. haha ada ke istilah boring?



tapi, xperlu lah nk make up tebal2 macam cina buat opera.. kalau dah make up macam 2, aku pun takut nk tengok.. nanti suami lari lah pulak.. yelah, nanti dia fikir HANTU.. haha jangan lah plastik sangat.. biar lah make up simple2 je.. penjagaan muka tu, biarlah berpada2.. xplu nk menghabiskan duit yang banyak untuk make up..



berhiaslah untuk suami bagi yang dah kahwin.. xplu nak over2.. juz pakai moisturizer, bedak muka, sedikit lipstik dan eyeliner.. cukup lah kan? kan cantik macam 2.. hehe aku? aku simple je.. macam avril ni.. simple je.. haha aku suka avril lavigne.. hehe tapi, itu lain kali lah aku cerita.. hehe


wasaLam...

Thursday, May 19, 2011

packing dan terus "ber" packing..

saLam..


rasa2 nya, xlama lg kami sefamily akan berpindah.. hmm nk kata GEMBIRA, xjugak.. nak kata SEDIH xjugak.. kalau dah kat sana nanti, rasa nya, xda line streamyx.. so, xon9 lah.. tp, aku rasa, akan ku beli broadband untuk kesenangan aku sendiri.. hahahaha


wasaLam..

Wednesday, May 18, 2011

aku kena serang..

saLam...


hari ini, hari rabu.. aku kena serang.. husband aku ambik cuti hari ini.. nak teman kan bapak aku, bapak mentua dia lah pergi uruskan sesuatu.. mak aku pun ekut sekali.. tinggal lah aku, balqis, adik ku putri n alip d rumah..

pada jam 3 ptg, aku telah d serang.. di serang apa? nak tahu jugak ke korang? aku telah di serang oleh
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/





PENING KEPALA
yang teramat sakit....

tapi apa boleh buat? dah kena serang aku redha saja lah.. kebetulan adik ku putri macam nk demam je.. panas dh badan dia ni tau.. sempat gak aku lelapkan mata untuk 5 minit td.. sekarang anak aku dah tidur dah.. td, putri tdo, tapi sekarang dah bangun.. main hp aku lah dia sekarang.. sebab, aku suka download gem kanak2.. haha BEST.. :)

aku nk sambung berehat sekejap.. nanti aku update lagi ye..

wasaLam...

Tuesday, May 17, 2011

wesak day..

saLam..

mujur xpergi pantai td.. untung juga si dia xmembaca atau mengerti "hint" yang aku bg petang td.. yelah.. tadi hujan.. haha kalau pergi pun, x syok lah kalau hujan.. lepas tu, kasihan baby ku balqis kalau kena hujan.. hehe :)


tadi, selepas maghrib, kami bertiga (aku, husband n balqis) pergi lah bersiar2 sekejap.. just nk beli mainan untuk balqis.. ala, benda yang gantung kat katil baby 2.. macam gamba di bawah ni lah..



tapi kan, untuk sampai ke Mall tempat kami pergi tu, punya lah lama.. jem pulak 2.. kalu hari biasa, xlah jem.. tapi, hari wesak.. ada perarakan.. banyak jalan kena tutup.. terpaksa pakai jalan jauh ckit untuk sampai ke Sarawak Plaza.. tapi xpe lah.. biar lambat, asal selamat... biar jauh ckit, asal xsakit ati kena jem..hehe

sampai je kat rumah, husband aku terus pasang benda tu.. si balqis pulak, senyum je tengok mainan tu.. gembira aku tengok balqis.. bila benda tu berpusing2, dia ekut je benda tu.. hehe KIUT!!!


ok lah, aku nk tengok tv jap b4 tdo... balqis dah tdo dah.. selamat malam semua...



wasaLam..

bushan..

saLAm...


ari ini, org cuti.. wesak day.. tp aku? macam biasa je.. dok umah.. hmm boring kan?

awak,

kan bagus kalau awak paham hati saya ini.. saya ini bushan dah dok kat umah.. saya mahu jalan2, bersiar2 (erm..bukan sama ke ertinya?) saya nk berehat lah awak.. tapi awak xpaham2.. saya dah bg "hint" dah dengan awak, tapi awak xpaham2 jugak.. bukan setakat bg HINT, siap cakap lagi td yg saya mahu pergi ke pantai.. tapi awak? maseh gak dok depan PC main game.. hmm... takpe lah awak.. maybe awak nk rehat.. tak pe lah.. saya ni xplu rehat... huhu sayang awak n balqis...



wasaLam..

Monday, May 16, 2011

"cantik sungguh lah kalau guna nama ini"

saLam..

semalam, aku tengok2 nama2 org guna kat Facebook.. explore punya explore, aku jumpa lah sedikit nama yang pelik2 lah bagi ku.. tapi kan, dia orang guna gak nama tu.. erm... tapi kan, cam ne kalau die jumpa dengan kawan dia yg dia dah lama xjumpe dan dialog itu akan berbunyi macam ni...


A: B, lama xjumpa.. sekarang buat apa? dah kawen? single?

B: yelah, lama xjumpa since high school kan? dah kawen dah.. ramai kawan2 lama ada pergi tau.. yelah, B cari diaorang pun guna FB.. oh ya, A ade FB ke? senang lah kita contact lagi..

A: ade2!! i guna nama XXXXXXXXXXXXXXXXX.... *(sila rujuk gamba2 d bawah)

B: lah.. nape guna nama macam 2? patut xjumpe pun kat FB.. B ingatkan A guna nama sebenar or nama panggilan.. kalau nama macam 2, macam mana nk tahu kalau xjumpa hari ini..


hahaha kan susah kalau guna nama2 yang pelik2 kan? orang susah nk cari.. kalau nama korang "TER" post kat blog ku ni, sorry ye.. haha siapa suruh korang guna nama macam tu.. hehe :) jangan marah ye..



susah betol nk sebut kan? budak2 zaman sekarang kreatif sungguh...

budak ni bagitau satu dunia yg dia ni "boojart" atau nakal.. sebenarnya, ejaan "boojart" tu, simple je, BUJAT..


dia sendiri labelkan dirinya sebagai cerewet.. Lepas tu, buat nama kreatif.. hehe



ni aku xtau lah.. dia nk cakap yang dia ni cinta armaina betol2 ke dia nk suruh orang cinta dia btol2? hehe budak sarawak memang kreatif.. aku orang sarawak gak, tapi, xlah macam ni..haha


yg ni, sungguh kreatif mengeja "sayang".. kalau nk short form pun, salah ke guna "syg'? haha



yang ni mengaku dia ni GILA FB.. hmm.. memang xda keja lain agak nya.. haha

ni dah dalam kategori nama yang panjang.. hehehe tapi, ada lagi yg lebih panjang dari ini.. hehe



ahahaha korang bacalah sendiri.. malas lah aku nk baca.. terlebih kreatif ni.. haha

ni lagi bahaya.. dia adalah jerong tengah malam.. haha pelik sungguh nama dia orang..


kasihan tengok dia ni.. tiada jiwa.. jiwa kosong.. ahaha ada kah patut guna nama macam ni..

haahaha sorang ni puji diri sendiri.. ni mesti kes xda orang mahu puji dia kan? hehe

leya syakira nakal (bujat) tapi xgedik (ngegeh) cepat nangis (congek) suka "like".. nape ye perlu letak nama macam 2?


lah.... kenangan silam? haha entah siapa kah gerangan orang ini.. "aqu kenangan silam mu"



tapikan.. banyak2 yang aku jumpa nama yang pelik2 semalam, satu nama yang buat husband ku gelak sampai berguling2.. haha aku sendiri pun tergelak bila tengok.. haha tak lain tak bukan, pemenang nya adalah..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



hehehe "saya lah limah' haha perlu ke letak macam 2? nape xletak limah je.. haha kalau nk glamour skali pun, letak je liemarh.. haha

kepada yang berkenaan, sorry guys coz aku telah memfemeskan korang dalam blog aku.. aku juz nk share kepada pembaca2 blog aku je.. hehe kalau xpuas ati 2, terpulang lah ye..



wasaLam..

Thursday, May 12, 2011

HUJAN

saLam...

hujan... yes, hujan... erm, bukan band HUJAN ye, hari yang hujan.. alhamdulillah.. hari ini hujan turun.. :) setelah beberapa hari kita merasai kepanasan yang teramat panas dari biasa, hari ini pulak, Allah SWT telah menurunkan hujan kepada kita..



Jangan lah mengeluh kerana hari panas.. dan jangan lah mengeluh bila hari hujan.. semua nya atas kehendak Nya..

aku baru je bercadang nak baring2 d sisi balqis, tapi, sekarang balqis dah bangun, so, xdapat lah nk baring2.. haha

ok lah.. nak main dengan balqis pulak.. kalau xd tengok, menangis lah balqis..



wasaLam..

Wednesday, May 11, 2011

sungguh!! aku lapa.. hahaa

saLam..


aku lapa...

awal2 pagi camni dah lapa..

sempat gak aku masak mee td..

itu pun, anakku balqis bangun dan nangis..

haha

belari lah aku pergi dapatkan anak ku..

wahai balqis, sekejap betol lah kamu tdo ye?

mama nk makan sekejap lah sayang..




wasaLam..

Tuesday, May 10, 2011

panas.. sungguh panas

saLam..


2 3 hari yg lalu, cuaca memang panas.. kalau tak tahan, memang pengsan punya... haha over lah pulak kn? haha tp, cuaca kebelakangan ini memang panas.. aku nk bawak anak aku pergi klinik pun aku sudah hati.. yelah, panas kan.. kasihan tengok baby kena panas.. aku kena panas, rasa nk pengsan je.. bayangkan kalau baby yg kena panas.. huhu kasihan anak mak..


wasaLam..

Monday, May 9, 2011

pencuri.... pencuri..

saLam...


ari marek, aku kua ngan husband n anak ku balqis.. then, amik kazen husband ku, Emi kat epot.. after ya, g satok mek org carik disc gem, sementara tgu sorang gik kazen nya, Yan yg ngah guntin rambut.. (xtaok cne) so, mek org g lah Singapore chicken rice.. dok lah mek 4 mula2 pa gik tgu yan tek..

klaka punya klaka, aku terdiat lah da org yg mncurigakn kt sebuah scooter.. ny xdpt diat mek org coz da tirai kt cermin tmpt mek org dudok ya.. dh la tirai itam.. bila ku perati, skali imbas, rupa nya tedak org nyintak helmet kt scooter ya.. narit bh.. yg ku eran, helmet alu d ngkah kat palak, tp ny xwak nait scooter ya.. mala jk nyelok poket bila ada org lalu.. dah xda org, ya ny kayo2 k helmet.. eran lah aku..xkan ny nk ninggal scooter ciya..

lamak juak ku intey ny, xda gik nya lalu.. cek2, da lah kapel yg melimpas, bnti kat scooter ya.. cek2, ya scooter ny 2.. tedah eyh.. alu xk helmet mpuan ya.. yalah, pengajaran ctok, jangan ninggal helmet mahal2 kat moto jak.. hehe n cgek gik lah, spatutnya kat singapore chicken rice ya xplu da tirai itam.. al least mun cdak nk curi, mun diat da org, cdak xberani..

hmmm.. ya jak sa ku.. ku gik angol ngn batok ku tok.. haha


wasaLam..

Saturday, May 7, 2011

sakit ati...

saLam..


fesbuk makin sari makin bodo.. da jak problem.. bila update status, kejap pande ilang.. sakit ati aku.. seribu kali refresh pun mseh wak xda.. paksa log out, kakya log in blt bok da gik.. ngn bodo lah mun camya.. kakya, bila org komen, taok da benda ya ilang bila kita nk cek.. ngn tuyuk fesbuk eyh... BODO... BODO...



wasaLam

happy mother's day..

saLam..



1st of all, happy mother's day 2 my mom n all women who celebrate mother's day.. :) aku tahun tok, dah boleh menyambut mother's day.. hehe :) erm... malam lak, mok pergi kat the spring.. mok diat rockera.. hehe :) jumpa anda d sana ya.. haha



wasaLam...

Friday, May 6, 2011

berita sedih ka gembira?

saLam...


semalam i call u, u tak answer...
u kata u keluar pergi dinner..


erm.. apa pulak yang aku merapu ni..
hmm.... semalam aku dapat satu berita..
tak tau lah nak cakap berita 2 sedih or gembira..
susah lah nak cakap...
hanya family ku je yang tahu pasal ni..
dan hanya seorang kawan je yang aku sharekan berita ni secara detail...



"kami akan berpindah"


erm.. berita gembira ke sedih???


wasaLam...

Tuesday, May 3, 2011

penat..

saLam..

yuhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... ari tok, ku taip k bahasa ku pun, bahasa sarawak.. aritok tek, aku anta adik ku g kolej ny, coz ny exam.. dah ku anta adik ku, aku amik kesempatan g klinik lah..coz ari selasa n jemat, ari perancangan keluarga..so alang2 dh ku kua, gus ku pg sa ku..sbb pil mok d mkn 5days period..

punya lah lelah ku ngejem kan diri ku dalam jem.. kakya, dgn perut ku lapa, ku g klinik.. sampe jak klinik tanah puteh, punya lah byk kereta, susah ku nak parking.. intey punya intey, ada lah cgek parking..ya pun area ujong, yg sempit.. da lebih 10 kali ku reverse n ke depan rasa ku.. n thnx 2 pak cik yg tolong aku td.. dh ku dapat parking, ku pg lah msok klinik ya.. sekali ku tnya, n nurse ya jawab "datang kitak petang, petang baruk perancangan keluarga. pagi tok pake baby, org mengandong.." what???????????????? hahaha lelah jak ku bersusah payah tek, soh pg gik petang.. haha sakit ati li jak aku.. haha

so, petang kelak lah ku pg amik pil.. huh.. gila... kepak ku dowwwwwwwwwwww..



wasaLam..

Sunday, May 1, 2011

1 Mei...

saLam..

selamat hari pekerja.. semua yang bekerja, cuti hari ini.. tp kan, kalau xkeja, xboleh cuti ke? xkeja xbererti xbuat keja terus.. kalau kat umah, banyak keja boleh buat.. macam aku, jaga anak.. cuci baju, kemas rumah. keja juga kan?tp, kenapa bila aku nk rehat, xdapat? ade je keja yang aku harus buat.. hmmm.... malas lah nk pjg2 cakap.. lepas ni pun aku nk buat keja juga.. duk rumah pun xda rehat.. xkan kalau aku keja nanti, baru boleh berehat? lepas tu, siapa nk buat semua keja? hmm.. aku jugak kan? haha panjang pulak cerita aku.. haha cukup lah sampai disini..


selamat bercuti korang semua.. aku? xpayah lah.. aku xkeja.. bye2

wasaLam...